Pokrenut fond za žensko poduzetništvo

Bez autora
Feb 24 2011

Fondacija "Cure" pokrenula je u okviru Inicijative obilježavanja sto godina Međunarodnog praznika žena akciju Interventni fond za žensko poduzetništvo s namjerom prikupljanja sredstava za finansiranje najboljih ideja žena za samozapošljavanje. Do 7. marta trajat će akcija poziva svim poslovnim subjektima da podrže žensko samozapošljavanje kroz uplatu simbolične sume od 40 KM u Interventni fond. Iz Fonda bi se potom finansirale najbolje ideje za samozapošljavanje pristigle putem javnog konkursa. Do danas je na žiro-račun Fonda uplaćeno 690 KM od osam pojedinaca i institucija. Prvu uplatu dala su djeca s posebnim potrebama okupljena u NVO altruista "Svjetlo", dok je najveću uplatu dala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 400 KM.

Pokrenut fond za žensko poduzetništvoFondacija "Cure" pokrenula je u okviru Inicijative obilježavanja sto godina Međunarodnog praznika žena akciju Interventni fond za žensko poduzetništvo s namjerom prikupljanja sredstava za finansiranje najboljih ideja žena za samozapošljavanje.

Do 7. marta trajat će akcija poziva svim poslovnim subjektima da podrže žensko samozapošljavanje kroz uplatu simbolične sume od 40 KM u Interventni fond, saopćeno je iz Fondacije "Cure".

Iz Fonda bi se potom finansirale najbolje ideje za samozapošljavanje pristigle putem javnog konkursa.

Do danas je na žiro-račun Fonda uplaćeno 690 KM od osam pojedinaca i institucija.

Prvu uplatu dala su djeca s posebnim potrebama okupljena u NVO altruista "Svjetlo", dok je najveću uplatu dala  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 400 KM.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH iz decembra 2010. godine, više od pola miliona stanovnika prijavljeno je na birou za zapošljavanje.

Od toga je oko 270.000 žena, i taj broj raste iz mjeseca u mjesec.

Iz Fondacije "Cure" napominju da ne postoji državna strategija za zapošljavanje žena, niti adresa na koju se one mogu obratiti s idejom ili prijedlogom za vlastiti posao.

Ističe se da je predstojeći 8. mart, kada će biti obilježeno sto godina Međunarodnog praznika za žene, idealna prilika da se javnost, posebno poslovni subjekti, podsjeti na loš položaj žena u bh. društvu te inicira akcija koja će bar simbolično pokrenuti promjenu lošeg ekonomskog položaja žena u društvenom i ekonomskom životu BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik